четвер, 15 травня 2014 р.

            Міжнародний день сім'ї 


  Міжнародний день сім'ї — один із міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй. Цей день щорічно святкується 15 травня.

Сучасні українські сім’ї дуже різні. Проте більшість з них потребують захисту і підтримки з боку держави. У свою чергу, сім’ї несуть відповідальність державного рівня за виховання дітей — нових членів нашого суспільства. За короткий час змінилося дуже багато: сімейні цінності, пріоритети. Тому сучасні українські сім`ї дуже відрізняються від сімей початку минулого століття.


Експерти та соціологи запевняють, що нині модель української сім`ї наближається до європейської та американської. Особливо це стосується шлюбного віку, який зростає. Молоді люди не поспішають одружуватись. Середній вік одруження чоловіків становить 30 років, жінок — 27. Стало «модно» не реєструвати шлюб, як кажуть у народі, жити на віру. Втрачено традицію багатодітності родин, навіть не зважаючи на соціальну допомогу

В Україні більшість сімей — неповні. Статистика каже, що понад два мільйони з них складається переважно з матері (їх понад 76,3%) і в таких сім’ях виховується 1,5 мільйона дітей. На десятьох жінок припадає 11-12 народжених дітей.

З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування його як громадянина. Сім’я – джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, того, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополучні сім’ї – це міра розвитку і поступу держави.

Історія свята

У 1989 році Асамблея ООН проголосила 1994 рік Міжнародним роком сім'ї. Мета — поглиблення розуміння питань родини, об'єднання можливостей різних країн для вирішення всіх найсерйозніших питань, пов'язаних із сім'єю. Запровадження свята було викликано стурбованістю світової спільноти сучасним положенням родини та її значенням у процесі виховання покоління, що підростає.

Отже, 20 вересня 1993 року відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН було запроваджено Міжнародний день сім'ї, який відзначається щороку 15 травня. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім'ї — єдність всієї людської сім'ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.

Підтримка української родини є важливим державним пріоритетом. В Україні розроблена стратегія демографічного розвитку на наступні 10 років. Діє Науково-дослідний Державний Інститут розвитку сім’ї та молоді.

Міцна родина, віра в Бога, повага до матері та батька – споконвічні цінності українського народу! Дружна сім’я є головною складовою частиною життя та успішності кожної людини.

Цікаві факти зі світу сім’ї :
• 70 % українців вважають сім’ю найбільшою цінністю в житті.
• Вагітна жінка має повторювати малечі, що вона її дуже любить та чекає – під час вагітності формуються як тіло, так і душа людини, її емоції та пам’ять.
• 30 % вагітних жінок не відмовляють собі у бокалі сухого вина. Але і маленька порція алкоголю в майбутньому може призвести до порушення уваги та проблеми з пам’яттю. А регулярне вживання алкогольних напоїв веде до алкогольного синдрому малюка (маленька вага при народженні, деформації обличчя, малий розмір голови, низький коефіцієнт розумового розвитку).
• Вагітні жінки, що активно палять, страждають від депресій наносять велику шкоду здоров’ю немовля: дітки ростуть гіперактивними, страждають від постійних істерик та скандалів, відстають від інших дітей в розвитку. Дитина народжується раніше від строку.
• 95 % жінок народжують дітей на 2 тижня раніше або пізніше нарахованого строку.
• 85 % вагітних жінок страждають від дефіциту вітамінів, внаслідок чого імунітет немовля слабшає.
• В числі позитивних рис характеру для майбутнього дитини, батьки вважають: 55 % - впевненість у собі, 20 % - вміння рахуватися з іншими, 11 % - почуття гумору, 8 % - амбіційність, 6 % - рішучість.
• З 18-місячного віку дитина розуміє прості пояснення батьків щодо небезпеки.
• До 5-ти років словниковий запас дитини складає близько 2500 слів – це 18 % лексикону дорослих.
• Немовля має спати 16 годин. Ніколи не треба будити сплячу дитинку – це руйнує її біоритми.
• Дитяче ожиріння назвали «хворобою ХХІ століття». Головними винуватцями недуги є неякісне і незбалансоване харчування та малорухливий образ життя.
• Працююча жінка приділяє увагу своїй дитині в середньому 12,5 хвилин на добу.
• Більшість татусів лякають такі питання: «Я вже не потрібен коханій», «А якщо щось трапиться», «А він (малюк) завжди буде з нами в кімнаті?!», «Малюк такий маленький!», «Я не упораюсь», «Дитина буде неконтрольованою».
• 70 % батьків враховують, що шльопати дитину – гарний виховний прийом, і тільки 30 % ніколи не підіймають руку на малечу.
• В суспільстві, де діти не отримають ласку, рівень насильства серед дорослих збільшується в декілька разів.
• На 90 % знижує травматизм дітей використання дитячих автомобільних крісел.
• 15 % дітей при першому відвіданні школи лякає відсутність мами поруч, дуже строгий вчитель турбує 10 % дітей, через відсутність друзів у класі страждає 43 % малечі.

Немає коментарів :

Дописати коментар