неділю, 7 вересня 2014 р.

Літературна вікторинна: Письменники, які народились восени
ОСІНЬ ЛІТЕРАТУРНА: УПІЗНАЙ ПИСЬМЕННИКА    
1. Цей письменник виявився знаковим не лише для української літератури, а й для розвитку нашої мови. Після виходу його першої книги відбулася справжня мовна революція. Ця книга набула читацької популярності в Петербурзі, де вона побачила світ у її першому варіанті.
Пригодами головного героя зачитувалися малі й дорослі, хоча сюжет був знайомий з давньогрецької літератури. Героїня другого твору також стала дуже відомою, про неї навіть складено пісню. Письменник народився в Полтаві в ХІХ ст. (Іван Котляревський)
2. Цей митець виявив талант у багатьох сферах: кіномистецтві, малюнку, драматургії, прозі. Його фільми визнані серед найкращих у світовому кіно, а ім’ям цього майстра названо кіностудію в Україні. Герой однієї з його повістей — малих хлопчик, який відкриває для себе дива рідного краю, розкішної річки, на берегах якої народився. Письменник брав участь у Великій Вітчизняній війні й присвятив цій героїчній темі багато своїх творів. Народився на Чернігівщині. (Олександр Довженко)
3. Життя цього поета й перекладача було сповнене страждань, адже він обрав долю борця за справедливість, намагався протистояти царському урядові. Свої волелюбні ідеї він представляв у поетичних творах, розповідаючи про нужденне життя робітників та селян. За сміливі й бунтарські думки та революційну діяльність його було посаджено до в’язниці, а потім заслано до Сибіру. Син цього поета став фізиком і намагався створити перший телевізор ще на початку ХХ ст. Письменник народився на Сумщині (Павло Грабовський).
4. Цей письменник не дуже відомий учням, адже його роман-хроніка про життя родини українського священика не внесений до шкільної програми. Роман названо за прізвищем цієї родини. Сам письменник мав духовну й медичну освіту, працював учителем, викладачем, архіваріусом, писав оповідання й повісті. Прожив недовге життя, але залишив по собі гарну літературну спадщину, у якій описане життя українців середини ХІХ ст. Народився на Вінничині. (Анатолій Свидницький).
5. Твори цього письменника вражають увагою до найменшої деталі, нюансу, передачі відчуттів. Це важливо для жанру новели, майстром якої на європейському рівні став митець. Писав твори про життя дітей, інтелігенції, робітників. Одна з його повістей присвячена коханню, що спалахнуло між юнаком і дівчиною, чиї родини конфліктували між собою. Дія відбувається в гуцульському краї, на тлі розкішної карпатської природи. За мотивами цієї повісті знято кінофільм. Письменник народився у Вінниці, жив у Чернігові, багато мандрував Європою. (Михайло Коцюбинський).
6. Доля цього митця пов’язана з літературою й театром. Він не лише писав драматичні твори, які ставилися на українських та російських сценах ХІХ ст., а й сам з великим успіхом грав на сцені. Його брати були відомими акторами, корифеями національного театру. У своїх п’єсах цей митець, більше відомий за літературним псевдонімом, викривав людську обмеженість, шахрайство, тупість, бездуховність. Намагався створити новий театр, у якому глядач співпереживає разом із героями. Народився на Кіровоградщині. (Іван Карпенко-Карий).
7. Цей письменник відомий читачам за своїм літературним псевдонімом, який вам потрібно розгадати. Митець родом з Полтавщини, мав намір стати художником або вчителем. Через неблагонадійність не отримав диплома, був засуджений, відправлений до таборів. Врешті
емігрував до Німеччини. Там заснував українську газету, підтримував українських літераторів, писав романи й повісті. Відомий як автор найкращого українського пригодницького роману, дія якого розгортається на Далекому Сході. (Іван Багряний).
8. Цей митець відомий своїм неповторним поетичним хистом, що втілився в оригінальних поезіях, де поєднано давні язичницькі мотиви, християнські й національні українські. І це не випадково, адже поет родом з Лемківщини, цього дивного краю в Карпатах. Тож магічний
дух карпатських гір енергетизує вірші цього молодого митця, який прожив коротке, але яскраве творче життя. Захоплювався музикою, мистецтвознавством. Ім’я письменника подвійне, тож його легко його відгадати. (Богдан-Ігор Антонич)
9. Цей український драматург, що народився на Чернігівщині, відомий як автор п’єс на історичну тематику. Епоха Київської Русі, доба литовських феодалів на українських землях достовірно відтворена в його творах, де діють мужні й мудрі князі, сміливі й віддані рідній
землі герої та героїні. Обласний музично-драматичний театр у Житомирі названий його ім’ям. Життя цього митця припало на помежів’я двох століть. (Іван Кочерга).
10. Цей письменник не лише пише вірші й поеми, а й кіносценарії, п’єси, активно перекладає українською з різних мов, переймається громадським життям нашої країни. Він — Герой України. Свого часу, у 60-ті роки ХХ ст., він привернув увагу своїми новаторськими віршами, у яких славить сонце, творчу людину, природу, створює оригінальні художні образи. Не байдуже поставився до чорнобильської трагедії, присвятивши цій темі поему. Активний у суспільному житті України й досі, виступає зі своїми творами перед публікою, пише статті й нариси. (Іван Драч).
11. Народився і жив цей письменник на Галичині, у ХІХ ст. Здобув гарну освіту в Львівському університеті. Під впливом передових ідей того часу захопився українським фольклором, мовою, літературою. Почав збирати й записувати українські народні пісні, виходивши пішки галицькі, буковинські й закарпатські села. Переживав за долю української мови, присвятив їй багато своїх поезій. Був учасником поетичного угрупування «Руська трійця», професором і ректором Львівського університету. (Яків Головацький).
12. Цей письменник, що живе й працює в Києві, а родом з Полтавщини, є автором понад 40 книг,віршів, есеїв, статей, які перекладалися російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами. У його поезіях завжди відчутний подих часу, будь то прорив людини в космос, технічний прогрес, прагнення людства до волі й миру. Світові проблеми й катаклізми також знайшли відбиття в його творчості. Цього року його було висунуто кандидатом від України на здобуття Нобелівської премії. (Борис Олійник).
13. Цей письменник відомий читачам як національний український гуморист, який створив
стільки справжніх шедеврів сатири та гумору, що міг би бути вписаний у книгу рекордів. Він
народився в багатодітній сільській родині на Полтавщині, був військовим фельдшером, офіцером медичної служби, потім журналістом, нарешті письменником. Обожнював полювання, тож присвятив йому чимало своїх творів, у яких з великим захопленням розповідає про щедроти української природи й пригоди мисливців. У літературі відомий за псевдонімом. Назвіть справжнє ім’я та прізвище письменника. (Микола Губенко).
14. Цей письменник народився в ХІХ столітті на Львівщині в родині священика. Проте не став проповідником, хоча й навчався в духовній семінарії. Юнак переймався проблемами української освіти, літератури, мови. Намагався донести до селян й збіднілих міщан красу українського слова, яке перебувало під тиском австро-угорської політики. Разом з друзями — молодими поетами — організував гурток «Руська трійця», метою якого було поширення в Галичині української культури. Належав до кола українських поетів-романтиків.
Його перу належить казка-оповідь «Олена», поезія «Веснівка». (Маркіян Шашкевич).
15. Ім’я цього прозаїка відоме всім, хто вчився в українській школі, оскільки його твори вивчають і в середніх, і в старших класах. Герой відомої його повісті — сміливий, волелюбний молодий селянин, який не змирився з панським свавіллям, протестуючи проти кріпацтва. А герої іншої його повісті — представники однієї сільської родини, які ніяк не можуть помиритися між собою й дійти згоди. Стосунки між батьками й дітьми, невістками й свекрухою, описані в цій повісті, стали класикою родинного буття українців. За літературний псевдонім мав подвійне прізвище. (Іван Нечуй-Левицький).
16. Цей поет-лірик відомий як автор зворушливих пісень, у яких відтворені вагомі для українців духовні й родинні цінності: хата з вишитими червоним та чорним рушниками, рідна матуся, яка проводжає сина в далеку путь, співуча мова, перше кохання, чарівна українська природа. Пісні цього поета часто лунають на українських святах, у родинному колі. У роки Великої Вітчизняної війни працював військовим кореспондентом, писав про
ратні подвиги нашого народу. За своє життя написав близько сорока поетичних збірок. (Андрій Малишко).
17. Цей письменник почав писати ще в дитинстві й першим його твором була поема про русалок, яку він не наважився навіть показати дорослим, тож вона пропала, так і не побачивши своїх шанувальників. Прагнув стати художником, вступив до Академії мистецтв у Відні (кінець ХІХ ст.). Однак зрозумів, що це не його покликання. Серйозно захопився поезією, почав писати вірші, оригінальні за своєю образністю, художністю. Після знайомства з Іваном Франком закріпився у своїх літературних уподобаннях. Найбільш популярним його твором є новела «Цвіт щастя». (Богдан Лепкий).
18. Цей письменник є зачинателем жанру сентиментальної повісті в українській літературі. Ним створено багато повістей про українське життя середини ХІХ ст., які стали класикою національної літератури. Сам письменник був великим патріотом свого рідного міста, відкрив у ньому перший на Слобожанщині інститут шляхетних панночок, заснував професійний театр, першу публічну бібліотеку. Історія його родоводу містить багато
романтичного, адже, за деяким переказами, його дід свого часу викрав дочку самого київського воєводи. У літературному псевдонімі поєдналися його прізвище й назва селища, де він народився. (Григорій Квітка-Основ’яненко).

Немає коментарів :

Дописати коментар