понеділок, 31 серпня 2015 р.

Перший урок

                      "Україна: із минулого в майбутнє"


  Мета: поглибити знання учнів про нашу державу – Україну; формувати національну свідомість школярів; розвивати пізнавальні інтереси учнів, активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної держави; виховувати любов до рідного краю, повагу до його історичного минулого і сучасного, шанобливе ставлення до символів держави, до її оберегів. 
Обладнання: карта України, державні символи України, плакат «Обереги України», стікери з жовто-блакитними квітками, пазли з прислів`їв, фото воїнів АТО, відео «Віртуальна екскурсія Національним музеєм історії України», «Де Україна?», «Повертайся живим», «Україна переможе», записи пісень «Тополя» гурту «Хочу ще» та «Все буде добре» гурту «Океан Ельзи»

      
                                                   Хід уроку
І. Мотивація
 В українцях могутня сила,
Загартована ще в віках.
Що ніяка війна не зломила,
Та кайдани на Соловках.
В нас є дух, що спроможний жити,
До своєї землі любов.
Тож ніколи нас не схилити:
Для нас воля - основа основ!

ІІ. Вступне слово вчителя
Сьогодні ми з вами будемо говорити про нашу рідну Україну, згадаємо її багатостраждальну історію,символіку, обереги, доведемо, що ми гідні громадяни своєї Батьківщини.
 Жодна з держав не може вважати себе ані розвиненою, ані демократичною, якщо її громадяни не знають свого минулого. Особливо потрібно його знати нам, українцям. Адже у нас цілеспрямовано, упродовж століть намагались відібрати історичну пам'ять, а отже, й позбавити національної гідності, перетворити на рабів із синдромом меншовартості. А тим часом наша історія, наша культура, наші традиції, може, й найдавніші у світовій цивілізації. Численні археологічні дослідження підтвердили, що на території сучасної України задовго до античної Еллади та Стародавнього Єгипту була високорозвинена культура.
Де коріння сильне й глибоке, там і дерево сильне, воно бурям і стихіям ставить могутній опір. Звісно, що сила дуба зберігається не лише в його могутньому стовбурі і пишній кроні, а й, переважно, — у корінні.
Перекотиполе зі слабким корінням безсиле у боротьбі з вітрами, які женуть його, куди їм заманеться. І не дивно, що воно зрештою опиняється у проваллі, де знаходить свій кінець.
Ви, юне покоління, є тією молодою рослиною, з якої розквітне пишна крона нашого народу. Але, нагадую, за умови, що вона живитиметься глибоким корінням, яким є мова народу, його історія, культура, мистецтво, звичаї і традиції.
(Віртуальна екскурсія Національним музеєм історії України)


Отже, тільки та нація, яка пам`ятає своє минуле, буде мати майбутнє.
(Відео «Де Україна»)

  1. Мозковий штурм „Батьківщина для мене…”
  • Батьківщина для мене…
  • Я люблю Україну, бо…
2.    Скласти пазли з прислів`ями. Пояснити значення кожного прислів`я.
ІІІ. Українські традиції
  Минулого року на нашому Першому уроці ми обговорювали цікаві українські традиції, які існували у Київській Русі. На сьогоднішньому уроці давайте поговоримо про традиції козацтва, а саме про гопак.

Гопа́к — традиційний  український  народний  танець  запорозького походження.
Виникнення гопака пов'язують із козаками Запорізької Січі у XVI—XVIII ст. Тому, спочатку у ньому брали участь виключно чоловіки. Танець виконувався козаками, які танцювали переважно у парах. Їхній танець - своєрідний діалог, в якому вони демонстрували свій характер, а також силу, мужність. Козаки-танцюристи ставали в коло виконуючи довільні рухи, а їхні товариші підтримували їх вигуками "Гоп!" та "Гей!". Вважається, що звідси і походить назва танцю.
Свідчення зв'язку танцю Гопак із бойовими мистецтвами є доведена схожість великої кількості його елементів із бойовими рухами.  мандрівника із Франції, що випадково потрапив у Запорізьку  Січ, здивував такий факт: козаки весь день тренувалися під власний спів, при цьому їхні рухи були дуже схожі на танцювальні.
IV. Обереги України (робота з плакатом)
  Подивіться, будь ласка, на українські обереги, зображені на плакаті. Деякі з них вам відомі, ви і раніше знали, від чого вони оберігали наших предків і продовжують оберігати нас. А про деякі ви, можливо, навіть і не здогадувались. Давайте подивимось на плакат з зображенням оберегів та з`ясуємо, що вам про них відомо, а що – ні.
  А які обереги стали найціннішими для наших воїнів АТО? Так, звичайно, це листи і малюнки, які ми з вами постійно відправляємо нашим героям.
V. Революція Гідності. Антитерористична операція.
  От ми з вами, подорожуючи минулим нашого народу, поступово прийшли у наше з вами сьогодення. . Ми живемо у найкращій країні на Землі: із зеленими лісами і гаями, блакитними ріками і озерами, щедрими полями і садами. Ми любимо свою  мелодійну мову, пісні, народні традиції, пишаємось своєю історією.  Але в нашу країну прийшла біда. Анексовано Крим, палає війна на сході України, в якій гинуть військові, мирне населення і діти. Нова Україна народжується у цій боротьбі, бо її свободу відстоює увесь український народ. Вчорашні студенти, програмісти, фермери, інженери стали на захист України і нашого майбутнього.
(Пісня «Тополя» гурту «Хочу ще»)


Україна моя у вогні,
у земному раю стріляють.
Розлетілись, мовчать солов’ї –
темні ворони в небі кружляють.
Оточили наш дім щури,
гади сіли на наші землі.
Роз’їдають вишневі сади
чорно-жовті смугасті черви.
Україна кайдани рве,
кращі хлопці стають до зброї.
Лютим звірем душа реве,
не бояться вогню герої.
На порозі стоїть Орда,
сусід риє нам всім могилу –
 Ми покажем всю міць і силу,
 Ми покажем, що Русь жива!
Розлилася в крові війна.
Нам вітання прислав диктатор.
Ми на згарищі його зла
синьо-жовтий піднімем прапор!
Тепер наша прийшла весна,
Наша воля тепер настала.
Україна цвіте, жива.
Довго рідна на нас чекала.
                   Анастасія Дмитрук
(Відео флешмобу «Повертайся живим»)

Та хоч ворог  сильний і підступний, вдається до інформаційної війни, забороненої зброї, армії, якої нібито нема, але не нездоланний. І протиставити йому ми можемо свою згуртованість, єдність, національний дух, патріотизм, організованість, правду. Наші герої захищають свою землю, свою країну. І ми душею поруч з ними. Тому ми --  непереможні.
(Відеоролик «Україна переможе»)

VI. Побажання Україні
  Запишіть на своїх стікерах побажання Україні та приклейте до карти України (обговорення).
VII. Висновки уроку.
Сьогодні не залишилось байдужих людей до долі України. Світ визнав українців найбільшими патріотами, бо кожен з нас усвідомлює, що доля нашої країни у наших руках і кожен може зробити свій внесок у захист України, незалежно від віку, статі і національності. 
(Притча «Все залишає свій відбиток»)

Хай буде мирно в Україні…
Сьогодні наша Україна мов опустила сумно очі.
І наша любонька Країна не посміхається, не хоче.
Як та дівчина молоденька, що у віночку вийшла з хати,
Щоб любого їй козаченька на злу війноньку проводжати.

І зажурилася дівчина – не хоче туги розставання.
«Йди захищай нашу країну, а я… Я збережу кохання».
«Ніколи тебе не забуду, – сказав їй тихо козаченько. –
Не переймайся, моя люба, і прощавай, моя миленька».

Ось отаман скликає військо, і підійшов до них козак.
А на дівочому обличчі з’явилася гірка сльоза.
Враз залунала пісня щира, і козаки пішли в похід,
Дівчина гарна, чорнобрива дивилася їм сумно вслід.

І Україна, мов дівчина, зняла вінок на честь скорботи,
Бо засмутилася країна, забула про свої турботи.
Їй шкода тих бійців, героїв, які загинули в боях.
Хай буде мирно в Україні: у селах, у містах, в серцях.
А буде МИР в Україні, то все у нас буде добре і у майбутньому!
(Пісня «Все буде добре» гурту «Океан Ельзи»)



Немає коментарів :

Дописати коментар